Friday, 20 January 2012

34. U.J.I.A.N- Ujian Juadah Indah Aku Nanti....Habunallah Wanikmal Wakil : Cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik pelindung.

Ujian itu Rahsia yang paling indah

Kadang-kadang bila kita di timpa ujian atau kerisauan, gundah dan sebagainya, kita terasa diri kita ASING, asing daripada semua orang. ingin sendiri dan sebagainya. tapi ingat Allah tak pernah ASINGkan kita dan orang terSAYANG tak akan pernah asingkan diri daripada kita.. Malah sentiasa mendengar suara hati kita walau apapun keadaan dan di mana kita berada..


surah Al-Mukmin ayat 60 yg bermaksud:
                          "Berdoalah kamu kepadaKu, nescaya akan aku perkenankan bagimu".
Nah.. Allah dah janjikan, sesiapa yang berdoa, Allah akan perkenankan.. tunggu apa lagi? jangan sia2kan tawaran Allah beri itu. Usah butakan hati kita dengan melayan segala bisikan2 yang menjadikan kita terkadang lemah. dari situ, MR TAN akan bersorak gembira bila kita termasuk dalam perangkap dia.. Nauzubillah..Allah datangkan ujian untuk menguji diri kita sama ada kita mampu harungi dengan tabah dan sabar atau bagaimana.. tak dinafikan masing2 ada cara masing2 untuk selesaikan masalah, tapi pokok pangkalnya adalah semuanya akan kembali Pada Allah...ingatlah pesanan Allah..

"Tiada sesuatu musibah yang menimpa seseorang kecuali dengan izinNya.. Dan barangsiapa yg beriman kepada Allah nescaya Allah akan memberi petunjuk kepada hatinya..."( At-Taghabun:11).


Mungkin kadang2 kita terlepas pandang tentang semua ini. tapi yakinlah pada Allah bahawa ujian yang di HADIAHKAN itu bukan hadiah suka2 tapi menajdikan kita dewasa dan matang dalam mengatur dan mentafsir erti kehidupan. apa2 pun berdoa dan bertawakal.


surah Al-Maidah ayat 23:
"...dan hanya kepada Allah lah hendaknya kamu bertawakkal jika kamu benar-benar beriman".

kesimpulannya, Hadiah U.J.I.A.N ini adalah tiket untuk kita berMERRA dan BerMANJA dengan Allah.. Allah beri peluang mungkin untuk kita Topup2 semula kekurangan dan kelemahan kita selama ini. Janji Allah dalam Surah Al-Insyirah di mana , sesudah kesulitan ada kemudahan.. jadi untuk kita cari kemudahan itu, apa harus kita lakukan? berpeluk tubuh? menangis? marah orang sekeliling? atau menjerit sekuat hati? 

Jawapannya TIDAK sama sekali. Mengadulah pada Allah dengan tangis air mata keinsafan penuh yakin, Allah tak pernah kecewakan kita. urusanlah Tekanan kita dan ujian itu sebaiknya.. Sesungguhnya Allah lebih mengetahui baik buruk sesuatu yang dihadiahkan. 

Jangan mudah mengeluh.. sayangilah orang yang kita sayang, moga resah dan ujian itu mampu kita kongsikan dan uruskan sebaiknya dengan izin-Nya.. wallahualam....

Sabar itu indah, walau terkadang payah, namun ianya datang menjengah, menjadikan diri kita dewasa.... 

P/s: ~ Berpesan pada diri juga yang serba kekurangan, iar mata menjadi teman saat UJIAN hadir, tapi kuat dan tabah.
~ Usaha terasa diri anda jauh atau asing daripada semua orang, tapi hakikatnya orang sekeliling sangat2 sayang akan diri anda, cuma mungkin memberi peluang dan ruang untuk anda fikir sematangnya. 

~Sama2 kita urusakan Tekanan kita dengan Zikir dan Solat Sunat.... insyAllah. Allah bantu... 

Barakallahu fih...

Buat insan tersayang, MOGA KITA SAMA2 DIBERI KEKUATAN dalam menangani setiap HADIAH yang Allah beri.. tanda Allah sayang pada kita...usah asingkan dirimu.. 

...::Demi-Nya Untukmu::... No comments:

Post a Comment